کامپیوتر از اجزایی است که برای افرادی با توانایی های مختلف کاربردهای مختلفی دارد و اکنون همه میدانیم که کامپیوتر چه اندازه برای ما مهم است. اما جدا از کاربرد آن، عیب یابی و تست سخت افزار کامپیوتر در مواقع ضروری کاری است که همه ما به آن نیاز پیدا خواهیم کرد. دلیل آن هم این است که تقریبا مجموعه ای از مشکلات سخت افزاری مشترک برای من و شما اتفاق خواهد افتاد. در ادامه آموزش تست سخت افزار کامپیوتر و مشکلات رایج سخت افزاری ارائه و دلیل هر کدام نیز گفته میشود.
همه تا حالا قطعات داخلی کامپیوتر را از نزدیک دیده ایم و میدانیم که این قطعات تا چه اندازه زیاد هستند. در میان این قطعات، بعضی از آنها بیشتر مستعد خرابی هستند. معمولا وسایلی که به اصطلاح قطعات محرک هستند و یا گرما تولید میکنند بیشتر در معرض آسیب و خرابی اند اما میتوانید با انجام تست سخت افزار کامپیوتر سیستم خود را اسکن کنید و خرابی های احتمالی را تشخیص دهید. قطعاتی که در معرض آسیب هستند شامل hard disk drives، فن ها، CPU و GPU هستند.
برای عیب یابی سخت افزار کامپیوتر و حتی قبل از خرابی قطعات دو روش وجود دارد، Performance Monitor و Windows Memory Diagnostic که عنوان اول برای تجزیه و تحلیل عملکرد سیستم و مورد دوم برای تجزیه و تحلیل حافظه مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربران ویندوز کافی است که در منوی start خود عنوان بالا را تایپ کنند و سپس با انتخاب تب Reports، به آماری مفید درباره عملکرد شبکه، دیسک ها، CPU و سایر موارد دسترسی داشته باشند. این آمار باعث میشود که تشخیص دهید با توجه به عملکرد، کدام یک از قطعات شما بیشتر مستعد خرابی هستند.
CPU برای ذخیره سازی اطلاعات از RAM استفاده میکند، حافظه ای که با قطع شدن جریان برق تمام اطلاعات آن پاک میشوند. علائم هشدار دهنده زیادی مانند عملکرد پایین سیستم، خرابی های پشت سر هم، اطلاعات نادرست در برنامه های سیستمی و موارد دیگر وجود دارد که میتوانند نقش هشدار دهنده داشته باشند. Windows Memory Diagnostic، تست سخت افزار کامپیوتر را با نوشتن مقادیری بر روی RAM و سپس خواندن آنها انجام میدهد.
برای انجام این آزمون کافی است که به صورت همزمان دکمه ویندوز و R را فشار دهید و در پنجره باز شده، عبارت mdsched.exe را تایپ کنید و سپس کلید Enter را فشار دهید. که با اجازه دادن برای راه اندازی کامپیوتر، آزمایش RAM آغاز میشود.
چند دقیقه طول میکشد تا سیستم شما مجدد راه اندازی شود. پس از ورود به صفحه دسکتاپ، نتایج برای شما قابل مشاهده هستند. اما اگر نتایج به صورت مستقیم نمایش داده نشد کافی است که بر نماد ویندوز راست کلیک کنید و Event Viewer را انتخاب و سپس به مسیر Windows Logs>> System بروید و فایلی با نام MemoryDiagnostic را پیدا کنید.
البته باید اشاره کرد که این روش ها معمولا عمومی هستند ولی اگر به دنبال، ابزار خاص تر و قدرتمند تر هستید، نرم افزارهای زیادی مانند 86MemTest و CrystalDiskInfo وجود دارند.
قبل از اینکه سیستم کامپیوتری خود را به دست تعمیرکار بسپارید بهتر است آنچه در ادامه مقاله آمده است را به دقت بخوانید، ممکن است مشکل سیستم شما در موارد زیر گفته شده باشد. مشکلات ساده ای که به نظر بسیار بزرگ میرسند را میتوانید با چند مرحله برطرف کنید.
اولین مورد تست سخت افزار کامپیوتر که ارائه میشود درباره پاور کامپیوتر و یا جریان برق آن است که برای برطرف کردن آن مراحل زیر را انجام دهید.
ابتدا چک کنید که سیستم شما به برق متصل شده باشد، باور کنید که نصف افرادی که با چنین مشکلی روبه رو میشوند، با چک کردن این مرحله مشکل آنها حل شده است.
اگر ماوس، صفحه کلید و یا موارد دیگر کار نمیکنند، نمونه دیگری را امتحان کنید. بعضی مواقع هزینه جایگزینی ارزان تر از تعمیر است.
برای عیب یابی و تست ماوس کامپیوتر کافی است که کابل آن را جدا و پس از چند ثانیه مجدد وصل کنید و یا اینکه آن را به پورت دیگری متصل کنید.
پس از انجام مراحل بالا در صورتی که سیستم شما خاموش باشد، باید از نزدیک کیس کامپیوتر را بررسی کنید که ممکن است مشکل از PSU یا همان واحد منبع تغذیه باشد. برای این کار کافی است که چک کنید چراغ سبز رنگ LED که به این منظور بر روی کامپیوتر تعبیه شده است، روشن باشد. اگر خاموش باشد باید PSU را جایگزین کنید.
در این حالت صدای بوقی که در هنگام روشن کردن کامپیوتر میشنوید، میتواند به برطرف کردن مشکل کمک کند. لیست زیر که شامل انواع بوق ها است را به خاطر بسپارید تا درباره سیستم خود بیشتر بدانید.
راه حل دیگر برای عیب یابی و تست سخت افزار کامپیوتر برای زمانی است که سیستم شما به هیچ یک از کارهایی که از طریق ماوس و یا صفحه کلید انجام میدهید پاسخ نمیدهد. برای حل مشکل هنگ کردن کامپیوتر گاهی وقت ها لازم است که فقط چند دقیقه صبر کنید و سیستم خود به خود به حالت عادی باز میگردد. در غیر این صورت سیستم خود را از طریق دکمه پاور ره اندازی کنید. اگر پس از دو روش بالا سیستم هنوز کار نمیکند، پیشنهاد میشود هر چه زودتر برای شناسایی قطعات خراب به تعمیرکار مراجعه شود. در صورت تکرار زیاد این مشکلات، یک نرم افزار آنتی ویروس بر روی سیستم خود نصب کنید.
خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر، ممکن است به دلیل موارد زیادی اتفاق بیفتد، مواردی شامل، قطع شدن جریان برق و مشکل در PSU، داغ شدن سیستم، مشکلات سخت افزاری، ویروس های کامپیوتری، مشکلات سیستم عامل، مواردی هستند که ابتدا باید آنها را بررسی نمایید.
منابع:
درباره این سایت